Hvis du vil se Danske Julemarkeder, så klik her.

TAG PÅ JULEMARKED I TYSKLAND

Nyd den helt særlige julestemning på Tysklands julemarkeder

julemarked-rostock

Se vores oversigt over de bedste Tyske Julemarkeder ved at klikke her.

Traditionen for de tyske julemarkeder går helt tilbage til middelalderen. Allerede i det 13. århundrede blev der i Tyskland afholdt markeder i juletiden, for at borgerne kunne købe kød og andre forråd til vinteren. Fra det 17. århundrede begyndte markederne mere og mere at ligne de julemarkeder vi kender nu om dage.

For mange af os er et besøg på et julemarked i Tyskland også blevet en tradition. Kombinationen af juleshopping, hvor der kan spares en del, og den hyggelige julestemning på de tyske julemarkeder lokker mange af os en tur syd for grænsen.

Hvis du vælger at forbinde en tur på et julemarked i Tyskland med en miniferie eller et weekendophold, har du samtidig mere tid til juleindkøb og du kan rigtig komme i julestemning. En julehyggetur uden overnatning, vil kun opleves som en meget hård tur for alle, og vil givetvis ikke inspirere til en gentagelse. Det er MEGET anbefalesværdigt at overveje en overnatning for at give turen den ekstra dimension og ikke mindst den aftenhygge med lys alle steder som ikke vil opleves i bilen på vej hjem.

Hvorfor er vi Danskere så vilde med at tage syd for grænsen i december?
De tyske julemarkeder tilbyder os noget af det eventyr og magi som vi kun ser i film eller i Tivoli til Jul. Tivoli er da hyggelig i december, men også småt, dyrt og egentlig lidt trivielt.
Forestil dig en hel by pakket ind i julestemning, lys, gløgg, mandler og hygge. Man kan ikke undgå at blive fortryllet som et lille barn juleaften.

I den sydlige del af Tyskland kaldes julemarkederne ofte ”Christkindlmarkt” eller ”Christkindlesmarkt” i stedet for ”Weihnachtsmarkt”. Verdens mest kendte julemarked er Christkindlesmarkt i Nürnberg, der også er kendt for sine lækre honningkager (”Lebkuchen”). Et af Tysklands ældste julemarkeder er Striezelmarkt i Dresden, der har fundet sted igennem næsten 600 år, og hvor du får nogle af de bedste ”Christstollen”, en traditionel tysk julekage af gærdej med mandler og rosiner. Striezelmarkt i Dresden er ligeledes kendt for sit store udvalg af julefigurer fra Erzgebirge. Disse håndlavede træfigurer hører for mange tyskere lige så meget med til julen, som vores julefrokoster gør for os danskere. Christkindlmarkt i München er ligeledes meget kendt og går tilbage til 1310. Det er præget af bayersk gemytlighed og har et helt særligt flair.

Fælles for alle julemarkeder i Tyskland er, at der er boder, hvor der sælges juleting og boder med mad og drikke. Du kommer hverken til at sulte eller tørste under et besøg på et tysk julemarked: Udvalget af mad og drikke er stort! ”Glühwein”, den tyske variant af gløgg, fremstilles af rødvin og er krydret med kanel, nellike, citronskal mv. I modsætning til gløgg indeholder den ikke snaps. Hvis du bliver spurgt, om du vil have ”Glühwein mit Schuss“ (direkte oversat „med skud“), betyder det, om du vil have f.eks. rom, ”Weinbrand” (tysk cognac) eller Amaretto i. Du kan også få ”Glühwein” helt uden alkohol, den såkaldte ”Kinderglühwein” eller ”Kinderpunsch”, der er lavet af saft. Vi er jo i Tyskland, så selvfølgelig kan man købe mange slags ristede pølser på julemarkederne, men prøv f.eks. også de lækre crepes (tynde pandekager) eller ”Berliner Pfannkuchen” – en form for æbleskiver. Duften af brændte mandler er så forførende at de bare skal prøves. Honningkagehjerter og ”Christstollen” er velegnede til at tage med hjem som spiselige souvenirs.

Hvad er:

Glühwein
Til ethvert julemarked hører Glühwein, den tyske udgave af gløgg. Den serveres dampende varm, så man også kan varme hænderne på kruset. Glühwein er knap så sød som gløgg og serveres uden nødder og rosiner, men gerne med et Schuss (et skud snaps, rom, Amaretto eller anden spiritus), så den varmer ekstra godt. Mange venner mødes ved Glühwein-boderne efter arbejdstid – eller fredag og lørdag aften som start på en aften i byen.

Pfand
Prisen på Glühwein varierer, men I skal helt sikkert betale Pfand, pant, på op til et par euro for det krus, den varme drik serveres i. Når kruset afleveres, får man sin pant igen – med mindre man tager kruset med hjem. For mange er årets krus et samlerobjekt.

Muzen og Schmalzkuchen
Små stegte dejsager, der i smag kan minde om danske æbleskiver, men findes i mange forskellige former. De serveres ofte i et papirkræmmerhus og spises gerne med sukkerdrys over.

Lebkuchen
Honningkager, oprindelig knyttet til byen Nürnberg. De sælges mest til jul, men bages og spises også resten af året og er i øvrigt langtidsholdbare, så de kan bruges som souvenirs og gaver.

Met
Eller mjød, som det hedder på dansk, regnes for en særlig vikingespecialitet, og den drikkes gerne på de nordtyske julemarkeder, men efterhånden har skikken med Met på julemarkeder bredt sig langt ned i Sydtyskland.

Christstollen
Eller blot Stollen er et julebrød eller en julekage med tørret frugt og nødder med flormelis ovenpå. Det forbindes ofte med Dresden og sælges på julemarkeder gerne som Dresdner Christstollen. Brødet kan holde sig længe.

Heiße Maronen
De varme kastanjer hører – ligesom brændte mandler – til de specialiteter, der findes på ethvert julemarked.

Weihnachtspyramide
De kæmpestore julepyramider, der snurrer rundt på julemarkeder i både Rostock, Wismar, Schwerin og Stralsund, er i århundreder blevet lavet af træskærere i Erzgebirge længere sydpå i Tyskland, tæt ved grænsen til Tjekkiet. I Schwerin kan man i skumringen høre tårnblæserne spille oppe mellem figurerne på den otte meter høje pyramide, der i øvrigt er Glühwein-bod nedenunder pyramiden. Kan I ikke leve uden selv at have en julepyramide, kan den købes på julemarkedet.

Skal du med færgen?
Så husk at booke den i god tid. Priser helt ned til 245 kr. med Scanlines

Juleaften om:
Tilbage til d. 24/12 kl. 18

En kommentar til “Julemarkeder”

  1. Kan varmt anbefale Lûbeck – det er sindsygt hyggeligt, men lad klapvognen ligge i bilen, der er simpelthen for mange mennesker. Anbefales derfor kun til børn der kan gå selv i et par timer. I 2015 skal vi prøve Flensborg 🙂 Glæder mig allerede!!

    Svar

Skriv en kommentar